Tirsdag d. 4. marts

Kl. 10.00: Professor emeritus, dr.theol. Aarhus Universitet, Peter Lodberg

Forsoning – det kristne fredsbegreb

Fred er i teologisk sammenhæng altid mere end fravær af krig. Den tyske teolog Dietrich Bonhoeffer betonede i en tale på Fanø i 1934, at fred er et vovestykke og står i modsætning til sikkerhed. Hvad ligger der bag Bonhoeffers overvejelser, og hvordan kan de forstås i dag? Undervejs vil foredraget også inddrage den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutus forståelse af sammenhængen mellem retfærdighed, fred og forsoning som bidrag til at forstå det kristne begreb om fred i en tid præget af alt for mange krige.

Kl. 15.00: Professor, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet, Karen Gram-Skjoldager

Genforening – folkeafstemningen i Danmark 1920

Med Genforeningen i 1920 blev der etableret en grænse, som skulle vise sig at være en af de mest holdbare i det moderne Europas historie. I dette foredrag skal vi undersøge, hvorfor den danske regering valgte at stå så klart og entydigt på det nye
princip om den nationale selvbestemmelsesret, da den nye grænse skulle trækkes. Vi vil også undersøge hvordan grænsen kom til at forme de dansk-tyske relationer i mellemkrigstiden, og vil diskutere, hvorfor den dansk-tyske grænse som en af de få i Europa overlevede det nazistiske regimes opgør med grænsedragningerne fra Versailles-freden.

Kl. 19.30: Friaften. Socialt samvær.


Posted

in

by

Tags:

Denne side bruger cookies som led i grundlæggende Wordpress indstillinger. Som med alle andre hjemmesider accepterer du dette, hvis du læser videre.